FRANCIACORTA ROSÈ DOCG

FRANCIACORTA_roseArtikelnummer: 78429–01
Årgång: Ej aktuellt
Ursprung: Franciacorta, Lombardiet, Italien
Beskrivning:Franciacorta rosé har fina ihållande bubblor och är lökskalsfärgat. Vinet är mycket aromatiskt och fruktigt med en angenäm doft och smak av röda bär och örter. Det har en relativt hög syra. Druvan Pinot Noir ger vinet fyllighet och struktur.
Vinet bör drickas inom två år från degorgeringsdatum.
Druvsort: 100 % Pinot Noir
Alkoholhalt: 12,5 %
Restsockerhalt: 5 g/liter
Pris: 261 kr.
Servera vinet med en temperatur på 4 till 6 grader till rätter av fläsk, svamp eller en örtig risotto. Vinet passar utmärkt till smakrika fisksoppor, lamm eller kalv samt parmesanostgratinerade auberginer.

franciacorta_rose

 

 

Vinframställningen:
De manuellt skördade druvorna rensas från sina stjälkar och skickas till pressen där de först kyls ner till en temperatur lägre än 5 grader. Musten får sedan ligga och macerera mellan 12 och 24 timmar tills skalen har gett den önskad färg. Våren efter skörden buteljeras vinet för att genomgå sin andra jäsning enligt traditionell metod. Efter 24 månaders lagring på jästfällningen degorgeras vinet.

Producenten Cantina Solive:
Familjen Bariselli har varit jordbrukare i Franciacorta sedan 1898. De första nyplanteringarna av vinrankor gjordes 1975. Här på vingården finner man lugnet och man lever i total harmoni med naturen, god mat och gemytlighet.
Hantverket och kärleken till jorden återspeglas i arbetet med vinerna, som är gjorda med utmärkta råvaror från välskötta vinfält, erfarenhet, noggrannhet och kvalitetsmedvetenhet.
Vingården består totalt av 30 ha vinodlingar utspridda på tre mindre områden. Bergens sluttningar, ner mot Po-dalen, erbjuder vinfälten mycket sol. Klimatet mildras även av den närliggande sjön och alperna i bakgrunden ger skydd från vinden.

Distriktet Franciacorta:
Jordmånen är kalk- och mineralrik. I DOCG Franciacorta (DOCG=den högsta kvalitetsbeteckningen) produceras Italiens bästa och mest berömda mousserande viner med klassisk metod av druvsorterna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Bianco. Den lägsta tillåtna lagringstiden är 15 månader. Vinerna är lite fylligare och har lite lägre syra än Champagne men annars är de snarlika och man har liknande förutsättningar med både jordmånen och druvsorterna.

Lombardiet:
Längst upp i norra Italien mot gränsen till Schweiz ligger regionen Lombardiet. Huvudstaden är Milano med sina 10 miljoner invånare. I regionen finner vi även den kända skidorten Livigno och de obeskrivligt vackra sjöarna Garda och Como. Namnet på regionen kommer av lombarderna, en germansk stam som kom från södra Skandinavien med kung Alboin efter det romerska rikets fall. Vinets historia börjar med etruskerna som levde här omkring 1000 f Kr. Trots sin långa historia som vinproducent har regionen blivit känd först under de senaste 20 åren. Jämfört med andra regioner i Italien är Lombardiet ganska litet vinproduktionsområde. Härifrån kommer vinerna Franciacorta, Valtellina Superiore och Sforzato. Bland druvsorterna finner vi Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Bianco, Moscato, Barbera och Chivennasca (det lokala namnet på druvsorten Nebbiolo). Lombardiet har ett kontinentalt klimat med stora variationer mellan sommar och vinter. Dalgångar och stora vattensystem samt bergen i norr och söder hjälper till att skapa många mikroklimat runt om i regionen.