FRANCIACORTA SATÈN DOCG (blanc de blancs)

Franciacorta_Saten Artikelnummer: 78426-01
Årgång: ej aktuellt
Ursprung: 
Franciacorta, Lombardiet, Italien
Beskrivning: 
Franciacorta Satèn är ett elegant, friskt och torrt mousserande vitt vin. Vinet har en hög syra, är fruktigt med doft och smak av mogen frukt, citrus, äpple samt rostade toner och ett uns av blommighet.
Vinet har fina, ihållande och krämiga bubblor, efter den långa lagringen på jästfällning.
Vinet bör drickas inom två år från degorgeringsdatum.
Druvsort: 100 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5 %
Restsockerhalt: 5 g/liter
Pris: 241 kr.
Servera vinet med en temperatur på 4 till 6 grader som aperitif, till blinier med löjrom och smetana eller ugnslagade rätter samt till risotto, fisk- och skaldjursrätter. Det går bra med smakrika rätter som kommer balanseras av vinets fräschör.

FRANCIACORTA_SATÈN

 

 

Vinframställningen:
Druvorna skördas manuellt. Druvklasarna och sedermera druvorna selekteras för hand och pressas. Franciacorta Satèn tillverkas enligt traditionell metod för mousserande vin. Vinet får jäsa på låg temperatur i temperaturkontrollerade ståltankar. Under våren året efter skörden tappas vinet upp på flaska och vinet jäses en andra gång. Vinet får ligga på sin jästfällning i 30 månader innan den avlägsnas, degorgeras.

Producenten:
Familjen Bariselli har varit jordbrukare i Franciacorta sedan 1898. De första nyplanteringarna av vinrankor gjordes 1975. Här på vingården finner man lugnet och man lever i total harmoni med naturen, god mat och gemytlighet.
Hantverket och kärleken till jorden återspeglas i arbetet med vinerna, som är gjorda med utmärkta råvaror från välskötta vinfält, erfarenhet, noggrannhet och kvalitetsmedvetenhet.
Vingården består totalt av 30 ha vinodlingar utspridda på tre mindre områden. Bergens sluttningar, ner mot Po-dalen, erbjuder vinfälten mycket sol. Klimatet mildras även av den närliggande sjön och alperna i bakgrunden ger skydd från vinden.

Distriktet Franciacorta:
Jordmånen är kalk- och mineralrik. I DOCG Franciacorta (DOCG=den högsta kvalitetsbeteckningen) produceras Italiens bästa och mest berömda mousserande viner med klassisk metod av druvsorterna Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Bianco. Den lägsta tillåtna lagringstiden är 15 månader. Vinerna är lite fylligare och har lite lägre syra än Champagne men annars är de snarlika och man har liknande förutsättningar med både jordmånen och druvsorterna.

Lombardiet:
Längst upp i norra Italien mot gränsen till Schweiz ligger regionen Lombardiet. Huvudstaden är Milano med sina 10 miljoner invånare. I regionen finner vi även den kända skidorten Livigno och de obeskrivligt vackra sjöarna Garda och Como. Namnet på regionen kommer av lombarderna, en germansk stam som kom från södra Skandinavien med kung Alboin efter det romerska rikets fall. Vinets historia börjar med etruskerna som levde här omkring 1000 f Kr. Trots sin långa historia som vinproducent har regionen blivit känd först under de senaste 20 åren. Jämfört med andra regioner i Italien är Lombardiet ganska litet vinproduktionsområde. Härifrån kommer vinerna Franciacorta, Valtellina Superiore och Sforzato. Bland druvsorterna finner vi Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Bianco, Moscato, Barbera och Chivennasca (det lokala namnet på druvsorten Nebbiolo). Lombardiet har ett kontinentalt klimat med stora variationer mellan sommar och vinter. Dalgångar och stora vattensystem samt bergen i norr och söder hjälper till att skapa många mikroklimat runt om i regionen.