GRISONE Sassella Valtellina Superiore DOCG- 2010

Foto C Smedberg

Foto: C. Smedberg

Artikelnummer: 72895-01
Årgång: 
2010
Ursprung: 
Italien, Lombardiet
Beskrivning: 
Vinet har en fin lätt rubinröd färg. Doft är fruktig av körsbär och hallon, kryddighet och örter. Smaken är torr med en bra struktur, milda tanniner och lämnar kvar en lång eftersmak.Kan lagras upp till 20 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 
100 % Nebbiolo
Alkoholhalt: 
13,5 %
Restsockerhalt: 
< 1 g/liter
Pris: 
251 kr
Servera vinet med en temperatur på 16 till 18 grader till antipasti, lagrade hårdostar, grillat nötkött eller lamm med krämiga tillbehör som ex potatisgratäng eller njut av det bara som det är

.Grisonesnurror

Vinframställningen: 
Noggrant utvalda Nebbiolodruvor skördas manuellt  i oktober.Musten jäser i 15 dagar på ståltank. Vinet läggs sedan på stora ekfat i 20 månader och får ytterligare 4 mån på flaska innan det går till försäljning.

Producenten: 
Vingården Alfio Mozzi är en mindre familjeägd producent med 4 ha vinodlingar i Lombardiet. Med ett hängivet arbete och känsla tillverkar de viner av mycket hög kvalitet.

Druvsorten Nebbiolo: 
Druvan Nebbiolo ger eleganta och strukturerade viner med en lätt röd färg och en doft av mogna körsbär, plommon och violer. Med ålder kommer aromer som tryffel, svamp, tjära och förmultnade löv.Vinet är torrt och smaken ofta komplex, extraktrik med påtaglig strävhet och en viss bitterhet.Hög strävhet är kännetecknande och vinerna klarar ofta en lång lagring.

Distriktet Valtellina: 
Området Valtellina är en öst-västlig alpdal, 120 km lång och 66 km bred, där floden Adda flyter genom de solbelysta bergssluttningarna med höjder mellan 200 och 4000 m ö h. Vinodlingarna ligger terrasserade längs de branta sluttningarna omgärdade av 2500 km stenmurar som idag finns upptagna på UNESCO´s världsarvslista.

Lombardiet: 
Längst upp i norra Italien mot gränsen till Schweiz ligger regionen Lombardiet. Den breder ut sig mellan Alperna och Po-slätten. Huvudstaden är Milano med sina 10 miljoner invånare. I regionen finner vi även den kända skidorten Livigno och de obeskrivligt vackra sjöarna Garda och Como. Namnet på regionen kommer av lombarderna, en germansk stam som kom från södra Skandinavien med kung Alboin efter det romerska rikets fall.Vinets historia börjar med etruskerna omkring 1000 f Kr. Trots sin långa historia som vinproducent har regionen blivit känd först under de senaste 20 åren. Jämfört med flera andra regioner i Italien är Lombardiet ett relativt litet vinproduktionsområde. Härifrån kommer vinerna Valtellina Superiore, Sforzato och Franciacorta. Bland druvsorterna finner vi Barbera, Chiavennasca (det lokala namnet på druvan Nebbiolo), Croatina, Schiava, Pinot Nero, Chardonnay, Moscato, Pinot Bianco och Riesling Italico.Lombardiet har ett kontinentalt klimat med stora variationer mellan vinter och sommar. Dalgångar och stora vattensystem samt bergen i norr och söder påverkar klimat och skapar många mikroklimat runt om i regionen.De viktigaste distrikten i Lombardiet är Franciacorta, som gör mousserande jämförbara med champagne, likaså Oltrepo Pavese och distriktet Valtellina, som gör de bästa vinerna av druvan Nebbiolo utanför Piemonte.