IRPINIA FIANO DOP – 2013

irpinia_fianoArtikelnummer: 78422-01
Årgång: 2013
Ursprung: Avellino, Kampanien, Italien
Beskrivning: Irpinia Fiano är ett torrt, friskt vitt vin som har en tydlig blommighet med toner av ananas och banan och en mjuk finish. Syran är medelhög.
Vinet klarar att lagras 7 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Fiano
Alkoholhalt: 12,5 %
Restsockerhalt: 0,8 g/liter
Pris: 131 kr.
Servera vinet med en temperatur på 10 grader som sällskapsvin eller till ost, fiskrätter och desserter som gärna får ha inslag av citrus och bär.

IRPINIO_FIANO

 

 

Vinframställningen:
Utvalda druvor från området Pescore som skördas under första halvan av oktober används till att producera Irpinia Fiano. Musten får ligga och dra med skalen i två dagar och sedan 15 dagar på jästfällningen. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar där vinet får utvecklas under 4 månader för att sedan tappas på flaskan där det får mogna ytterligare 4 månader.

Producenten Antico Castello:
Vingården ligger i området Irpinia och ägs av det unga syskonparet Francesco och Chiara som bestämt sig för att behålla och bevara familjeföretaget och dess traditioner och kultur. Jordbruksföretaget är från början ett vineri grundat 2006 av deras föräldrar. Förutom både rött och vitt vin tillverkar de ett destillat gjort på fikon och en likör baserad på Aglianicodruvan. Vingården ligger 450 m ö h och jordmånen är lerhaltig och kalkrik. Druvorna kommer främst från de 9 ha i Taurasi. Omkring vinodlingarna ligger 2 ha ekologisk odling av fikon.Taurasin gjord av druvan Aglianico är företagets flaggskepp. 

Kampanien:
Grekerna kom till Kampanien för 3000 år sedan och hade med sig ett stort antal druvsorter. I väster har vi Tyrenska havet som är en del av Medelhavet. Jordmånen består av vulkaniskt material samt lera, sand och är kalkrik. Inlandet är kallare och somrarna mindre varma än i övriga Syditalien. Vid kusten är vintrarna mildare än i inlandet.Taurasi är ett av de tre distrikten i Kampanien som har den högsta kvalitetsmärkningen , de andra två är Avellino, Greco di Tufo.