MAGIS IRPINIA AGLIANICO DOP – 2008

magis_irpinia_aglianicoArtikelnummer: 75450-01
Årgång: 2008
Ursprung: Avellino, Kampanien, Italien
Beskrivning: MAGIS Irpinia Aglianico är ett torrt, fruktigt, rubinrött vin. Tydliga men mjuka tanniner ger vinet en fin struktur. Doft och smak av björnbär, bigarråer, fat och peppar. Syran är medelhög.
Vinet klarar att lagras 10 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Aglianico
Alkoholhalt: 13,5 %
Restsockerhalt: 2 g/liter
Pris: 131 kr.
Servera vinet med en temperatur på 18-20 grader till antipasti, lagrad hårdost, pasta och kött av både gris och nöt.

 

MAGIS Irpinia Aglianico

 

 

Vinframställningen:
Utvalda Aglianico-druvor från området Poppano skördas under första halvan av november och används till att producera Magis Irpinia Aglianico. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet får sedan ligga 8 månader på 250 liter stora ekfat innan det tappas på flaskan där det får mogna ytterligare 12 månader.

Producenten Antico Castello:
Vingården ligger i området Irpinia och ägs av det unga syskonparet Francesco och Chiara som bestämt sig för att behålla och bevara familjeföretaget och dess traditioner och kultur. Jordbruksföretaget är från början ett vineri grundat 2006 av deras föräldrar. Förutom både rött och vitt vin tillverkar de ett destillat gjort på fikon och en likör baserad på Aglianicodruvan. Vingården ligger 450 m ö h och jordmånen är lerhaltig och kalkrik. Druvorna kommer främst från de 9 ha i Taurasi. Omkring vinodlingarna ligger 2 ha ekologisk odling av fikon.Taurasin gjord av druvan Aglianico är företagets flaggskepp.

Kampanien:
Grekerna kom till Kampanien för 3000 år sedan och hade med sig ett stort antal druvsorter. I väster har vi Tyrenska havet som är en del av Medelhavet. Jordmånen består av vulkaniskt material samt lera, sand och är kalkrik. Inlandet är kallare och somrarna mindre varma än i övriga Syditalien. Vid kusten är vintrarna mildare än i inlandet.Taurasi är ett av de tre distrikten i Kampanien som har den högsta kvalitetsmärkningen , de andra två är Avellino samt Greco di Tufo.