PINOT GRIGIO DOC – 2012

pinot_grigioArtikelnummer: 78421-01
Årgång: 2012
Ursprung: Prepotto, Friulien, Italien
Beskrivning: Ett intensivt och livligt vitt vin som nästan är roséfärgat. Vinet är torrt, aromatiskt och har en bra struktur samt en doft och smak av äpple, röda bär, rosenblad och timjan samt mineral i avslutningen. Ett välsmakande vin med medelhög syra och lång eftersmak.
Vinet klarar att lagras 4 – 5 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Pinot Grigio
Alkoholhalt: 13,5 %
Restsockerhalt: 1,0 g/liter
Pris: 141 kr.
Servera vinet med en temperatur på 12 grader som sällskapsvin, till en ceasarsallad, grillad eller stekt fisk med örtig sås och till grönsaker samt färskost.

sauvignin_doc

 

 

Vinframställningen:
Druvorna skördas manuellt. Skalen får ligga med och macerera i 6-8 dagar. Jäser vinet på ståltank.

Producenten Ronc Soreli:
Namnet Ronc Soreli betyder på det lokala språket ”kullen i solen”. Området i Friulien är välkänt för att vara ett av italiens mest hängivna när det gäller att producera kvalitetsvin.

Vinfälten i området upptar en yta om 42 ha och resten av byns 72 ha består av skog, åkrar, vinkällare och hus.

Ronc Sorelis vinfält ligger på en kulle mellan naturreservatet i Bosco Romagno och den lilla floden Judrio. Platsen påverkas av ett svalt och blåsigt mikroklimat där temperaturskillnaderna över korta perioder ger druvorna dess naturliga aromer. Jordmånen består av lera och märgel som ger druvorna en fin smak.

Ronc Soreli fokuserar på att producera viner av de inhemska druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino of Prepotto och de internationella druvsorterna Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay och Merlot.

Större delen av vingården planterades så sent som i början på 2000 – talet och de använder guyotmetoden för uppbindning av vinrankorna i fält.

Alla druvor skördas och selekteras manuellt. Vinifikationen sker oftast på rostfria ståltankar och förfinas på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Endast de blå druvorna väljs ut till vin som måste lagras. Särskilt Schioppettino di Prepotto som lagras på stora koniska kärl av ek men även på flaska.

Ronc Sorelis viner har erhållit en lång rad utmärkelser!

Friulien:
I denna region finns det en stor acceptans för de internationella druvsorterna som trivs mycket bra här. Det produceras främst vita viner både torra och söta.