RONC SORELI FRIULANO DOC – 2012

ronc_soreliArtikelnummer: 78411-01
Årgång: 2012
Ursprung: Prepotto, Friulien, Italien
Beskrivning: Vinet som har en halmgul färg är fylligt med toner av blommighet och frukt. Friulano är välbalanserat med bra struktur, medellåg syra och en lång eftersmak. Det har doft och smak av aprikos, äpple och färska mandlar.
Vinet klarar att lagras 4-5 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Friulano
Alkoholhalt: 13,5 %
Restsockerhalt: 1,0 g/liter
Pris: 141kr.
Servera vinet med en temperatur på 12 grader till kallskuret, särskilt den lufttorkade skinkan som San Daniele eller till grönsakssoppa och fiskrätter, gärna grillad fisk.

 ronc_soreli

 

Vinframställningen:
Druvorna skördas manuellt. Jäser vinet på ståltank där det också får vila 9 månader på sin jästfällning.

Producenten Ronc Soreli:
Namnet Ronc Soreli betyder på det lokala språket ”kullen i solen”. Området i Friulien är välkänt för att vara ett av italiens mest hängivna när det gäller att producera kvalitetsvin.

Vinfälten i området upptar en yta om 42 ha och resten av byns 72 ha består av skog, åkrar, vinkällare och hus.

Ronc Sorelis vinfält ligger på en kulle mellan naturreservatet i Bosco Romagno och den lilla floden Judrio. Platsen påverkas av ett svalt och blåsigt mikroklimat där temperaturskillnaderna över korta perioder ger druvorna dess naturliga aromer. Jordmånen består av lera och märgel som ger druvorna en fin smak.

Ronc Soreli fokuserar på att producera viner av de inhemska druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino of Prepotto och de internationella druvsorterna Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay och Merlot.

Större delen av vingården planterades så sent som i början på 2000 – talet och de använder guyotmetoden för uppbindning av vinrankorna i fält.

Alla druvor skördas och selekteras manuellt. Vinifikationen sker oftast på rostfria ståltankar och förfinas på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Endast de blå druvorna väljs ut till vin som måste lagras. Särskilt Schioppettino di Prepotto som lagras på stora koniska kärl av ek men även på flaska.

Ronc Sorelis viner har erhållit en lång rad utmärkelser!

Friulien:
I denna region finns det en stor acceptans för de internationella druvsorterna som trivs mycket bra här. Det produceras främst vita viner både torra och söta.