ROSU DE PETRO VASELO, DOC RECAS – 2012

rosu_de_petroArtikelnummer: 78200-01
Årgång: 2012
Ursprung: Recas, Rumänien.
Beskrivning: Rosu är ett rött vin med generös fruktig doft och smak av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär och örter. Vinet är fylligt och har medelhög syra samt milda tanniner.
Vinet klarar lagring i fem år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Cabernet Sauvignon
Alkoholhalt: 15 %Restsockerhalt: 4,2  g/liter
Pris: 101 kr.
Servera vinet med en temperatur på 18 grader till smakrika rätter av grillad kyckling, gris, eller lamm och lättare rätter av nöt, gärna med inslag av örter  (ex pestoslungad färskpotatis) eller tryffel. God att avnjuta bara som det är.

rosu_de_petro

 

 

Vinframställningen:
De ekologiskt odlade druvorna skördas manuellt. Druvklasarna och sedermera druvorna selekteras för hand och pressas. Jäsningen sker på rostfria ståltankar. Vinet får ligga sex månader på ståltank samt tre månader på flaska innan det släpps för konsumtion.

Producenten Petro Vaselo:
Vingården Petro Vaselo, som ligger nära Timisoara, visar upp ett i det närmaste orört landskap där tiden ser ut att ha stått stilla. Platsen förmedlar en intensiv känsla och stolthet över arvet vilket även visar sig i arbetet där fokus ligger på att bevara den unika miljön, med flora och fauna, genom ekologisk odling. I vinfälten görs en noggrann gallring för att hålla en hög kvalitet i produktionen. All hantering av druvor och must sker för hand.

Petro Vaselo grundades 2002 och består av 172 ha varav 42 ha hittills är uppodlade med vinrankor av Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och italiensk riesling.

Vineriet på 4 000 kvadratmeter är fullt utrustat med modern teknologi.

Petro Vaselo har som mål att bli Rumäniens bästa vinproducent genom en kombination av landets egna traditioner och den italienska vinmakarens erfarenheter av att tillverka viner av hög kvalitet. Ambitionen är att dessa viner kommer att uppskattas av vinkonsumenter över hela världen genom unika smakupplevelser.

Vinerna från Petro Vaselo har erhållit en mängd utmärkelser och medaljer!

Distriktet Recas:
De gröna kullarna med ett typiskt kontinentalt klimat (från minus 15 grader på vintern till plus 40 grader på sommaren) passar perfekt för vinodling. Nederbörden är 600-800 mm per år. Jordmånen är väldigt mörk med upp till en meter humus som bildats i grovkornig, väldränerade och kalkrika områden. Strukturen är leraktig och jorden innehåller mycket kalium, kalcium, natrium och magnesium.

Rumänien:
Vitt vin dominerar Rumäniens produktion med ca 70 %. Det mesta av vinet som produceras konsumeras inom landet, endast 15 % går på export. I takt med att västeuropa har börjat investera i den rumänska vinindustrin har intresset för vinet ökat och därmed exporten. På de 200 000 ha vinodlingar som finns i landet dominerar de gröna inhemska druvsorterna Feteasca Alba, Feteasca Regala, Grasa men här finns också internationella druvsorter som Aligoté, Welschriesling, Sauvignon Blanc och Chardoinnay. Bland de blå druvsorterna ser vi mest av de inhemska Babeaska Neagra, Feteasca Neagra, Rosioara och Kadarka och de internationella Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir.

I europa är det bara Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland som producerar mer vin än Rumänien. De är också större sett till mängden vin än både Ungern och Ryssland. Vinodlingen och vinframställningen går 4 000 år tillbaka i tiden. Som för många andra länder var det grekerna som kom till landet och började med mer ordnade former av vinodling och produktion. Grekerna koloniserade slätten intill Svarta Havets kust på 600 t f Kr och under det 1:a århundradet e Kr. Förutom greker har landet påverkats av andra kulturer såsom Turkiet, Ryssland och Österrike men oavsett kultur har vinodlingen kunnat pågå helt ostört.