SAUVIGNON DOC – 2012

sauvignon_docArtikelnummer: 78424-01
Årgång: 2012
Ursprung: Prepotto, Friulien, Italien
Beskrivning: Ett halmgult vin med gröna stick. Druvtypiskt och aromatiskt med toner av svartvinbärsblad, päron, citrus, peppar och mineral.
Ett balanserat och elegant vin med medelhög syra.
Vinet klarar att lagras 4 – 5 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Sauvignon Blanc
Alkoholhalt: 12,5 %
Restsockerhalt: 1,0 g/liter
Pris: 141 kr.
Servera vinet med en temperatur på 12 grader som sällskapsvin eller till sparris, örtiga soppor, omelett, fisk – och grönsakstempura.

 

sauvignin_doc

 

 

Vinframställningen:
Druvorna skördas manuellt. Vinet har fått jäsa på rostfria ståltankar och vilat 9 månader på sin jäatfällning.

Producenten Ronc Soreli:
Namnet Ronc Soreli betyder på det lokala språket ”kullen i solen”. Området i Friulien är välkänt för att vara ett av italiens mest hängivna när det gäller att producera kvalitetsvin.

Vinfälten i området upptar en yta om 42 ha och resten av byns 72 ha består av skog, åkrar, vinkällare och hus.

Ronc Sorelis vinfält ligger på en kulle mellan naturreservatet i Bosco Romagno och den lilla floden Judrio. Platsen påverkas av ett svalt och blåsigt mikroklimat där temperaturskillnaderna över korta perioder ger druvorna dess naturliga aromer. Jordmånen består av lera och märgel som ger druvorna en fin smak.

Ronc Soreli fokuserar på att producera viner av de inhemska druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino of Prepotto och de internationella druvsorterna Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay och Merlot.

Större delen av vingården planterades så sent som i början på 2000 – talet och de använder guyotmetoden för uppbindning av vinrankorna i fält.

Alla druvor skördas och selekteras manuellt. Vinifikationen sker oftast på rostfria ståltankar och förfinas på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Endast de blå druvorna väljs ut till vin som måste lagras. Särskilt Schioppettino di Prepotto som lagras på stora koniska kärl av ek men även på flaska.

Ronc Sorelis viner har erhållit en lång rad utmärkelser!

Friulien:
I denna region finns det en stor acceptans för de internationella druvsorterna som trivs mycket bra här. Det produceras främst vita viner både torra och söta.