SCHIOPPETTINO DI PREPOTTO DOC – 2009

schioppettinoArtikelnummer: 78425-01
Årgång: 2009
Ursprung: Prepotto, Friulien, Italien
Beskrivning: Vinet har en intensiv rubinröd färg med doft och smak av fat, peppar, mörka skogsbär, plommon, choklad och körsbär som avslutning.
Vinet klarar att lagras 10 – 12 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Schioppettino of Prepotto
Alkoholhalt: 12,5 %
Restsockerhalt: 1,0 g/liter
Pris: 221 kr.
Servera vinet med en temperatur på 16 – 18 grader till grillat kött med krämiga tillbehör, tournedos, vildfågel, rostat fläsklägg och vällagrad hårdost.

schioppettino

 

 

Vinframställningen:
Druvorna skördas manuellt. Jäser vinet på ståltank och lagras sedan 18 månader på fat (minst 12 månader enligt reglerna) och sedan ytterligare 5 månader på flaska.

Producenten Ronc Soreli:
Namnet Ronc Soreli betyder på det lokala språket ”kullen i solen”. Området i Friulien är välkänt för att vara ett av italiens mest hängivna när det gäller att producera kvalitetsvin.

Vinfälten i området upptar en yta om 42 ha och resten av byns 72 ha består av skog, åkrar, vinkällare och hus.

Ronc Sorelis vinfält ligger på en kulle mellan naturreservatet i Bosco Romagno och den lilla floden Judrio. Platsen påverkas av ett svalt och blåsigt mikroklimat där temperaturskillnaderna över korta perioder ger druvorna dess naturliga aromer. Jordmånen består av lera och märgel som ger druvorna en fin smak.

Ronc Soreli fokuserar på att producera viner av de inhemska druvsorterna Friulano, Ribolla Gialla, Schioppettino of Prepotto och de internationella druvsorterna Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay och Merlot.

Större delen av vingården planterades så sent som i början på 2000 – talet och de använder guyotmetoden för uppbindning av vinrankorna i fält.

Alla druvor skördas och selekteras manuellt. Vinifikationen sker oftast på rostfria ståltankar och förfinas på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

Endast de blå druvorna väljs ut till vin som måste lagras. Särskilt Schioppettino di Prepotto som lagras på stora koniska kärl av ek men även på flaska.

Ronc Sorelis viner har erhållit en lång rad utmärkelser!

Friulien:
I denna region finns det en stor acceptans för de internationella druvsorterna som trivs mycket bra här. Det produceras främst vita viner både torra och söta.