SFORZATON di Valtellina-2009

Foto: C. Smedberg

Foto: C. Smedberg

Artikelnummer: 72680-01
Årgång: 2009
Ursprung: Italien, Lombardiet
Beskrivning: Sforzaton har en härligt djup rubinröd färg med orange stick efter den långa lagringstiden. Vinet har en mogen doft av röd frukt, som körsbär och hallon, kryddighet och lakrits. Smaken som fyller hela gommen är torr, har en rik struktur, är rund med milda tanniner och lämnar kvar en lång eftersmak.Kan lagras upp till 20 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Nebbiolo
Alkoholhalt: 15 %
Restsockerhalt: 1,3 g/liter
Pris: 361 kr.

Servera vinet med en temperatur på 16 till 18 grader till lagrade hårdostar, vilt, grillat nötkött eller njut av det bara som det är.

SFORZATO snurror

Vinframställningen: 
Vinet tillverkas med appassimentometoden. Noggrant utvalda Chiavennascadruvor skördas manuellt tidigt i oktober och läggs i små lådor om 4 kg. Skördeuttaget för Sforzaton är så lågt som 55 hl/ha.

Lådorna läggs i en källare för att torka till slutet av december, nästan 100 dagar, innan de avstjälkas och krossas.

Musten får ligga med druvornas skal och macerera i 15 dagar på ståltank innan det dras om och får avsluta alkoholjäsningen.

Efter den malolaktiska jäsningen förs vinet över till medelstora ekfat och lagras i 15 månader. Sedan får det ligga 12 mån på ståltank och slutligen får vinet  spendera 8 mån på flaska innan det går till försäljning. Produktionen ligger på ca 1100 flaskor.

Producenten: 
Le Strie är en mindre producent i Lombardiet med stor hängivenhet att tillverka riktigt fina viner med hög kvalitet. De odlar sina druvor i Valgella, ett underdistrikt till Sassella. Vinrankorna är uppbundna enligt Guyotmetoden med ca 8 – 10 klasar per stock. Den stora druvan är Chiavennasca, som står för 95 % av vinodlingen, men det odlas även av de lokala druvsorterna Pignola, Rossola och Brugnola.

Druvsorten Nebbiolo (Chiavennasca som klonen av Nebbiolo heter i Lombardiet): 
Druvan Nebbiolo (Chiavennasca) ger eleganta och strukturerade viner med en röd färg och en doft av mogna körsbär, plommon och violer. Med ålder kommer aromer som tryffel, svamp, tjära och förmultnade löv.

Vinet är torrt och smaken ofta komplex, extraktrik med påtaglig strävhet och en viss bitterhet.

Hög strävhet är kännetecknande och vinerna klarar ofta en lång lagring.

Distriktet Valtellina: 
Området Valtellina är en öst-västlig alpdal, 120 km lång och 66 km bred, där floden Adda flyter genom de solbelysta bergssluttningarna med höjder mellan 200 och 4000 m ö h. Vinodlingarna ligger terrasserade längs de branta sluttningarna omgärdade av 2500 km stenmurar som idag finns upptagna på UNESCO´s världsarvslista. Härifrån kommer de bästa vinerna av druvan Nebbiolo utanför Piemonte.

Lombardiet: 
Längst upp i norra Italien mot gränsen till Schweiz ligger regionen Lombardiet. Den breder ut sig mellan Alperna och Po-slätten. Huvudstaden är Milano med sina 10 miljoner invånare. I regionen finner vi även den kända skidorten Livigno och de obeskrivligt vackra sjöarna Garda och Como. Namnet på regionen kommer av lombarderna, en germansk stam som kom från södra Skandinavien med kung Alboin efter det romerska rikets fall.

Vinets historia börjar med etruskerna omkring 1000 f Kr. Trots sin långa historia som vinproducent har regionen blivit känd först under de senaste 20 åren. Jämfört med flera andra regioner i Italien är Lombardiet ett relativt litet vinproduktionsområde. Härifrån kommer vinerna Valtellina Superiore, Sforzato och Franciacorta (mousserande vin jämförbara med Champagne). Bland druvsorterna finner vi Barbera, Chiavennasca (det lokala namnet på druvan Nebbiolo), Croatina, Schiava, Pinot Nero, Chardonnay, Moscato, Pinot Bianco och Riesling Italico. Lombardiet har ett kontinentalt klimat med stora variationer mellan vinter och sommar. Dalgångar och stora vattensystem samt bergen i norr och söder påverkar klimat och skapar många mikroklimat runt om i regionen.