TAURASI DOCG- 2008

Foto C Smedberg

Foto: C. Smedberg

Artikelnummer: 72657-01
Årgång: 
2008
Ursprung: 
Italien, Kampanien
Beskrivning:
Vinet har en fin rubinröd färg. Doft är fruktig av körsbär, mörka bär, kryddighet, undervegetation och kanel. Smaken är varm av solmogen frukt, torr med en bra struktur, milda tanniner och lämnar kvar en lång eftersmak.Kan lagras upp till 15 år med rätt förutsättningar.
Druvsort: 100 % Aglianico
Alkoholhalt: 14,5 %
Restsockerhalt: 1,8  g/liter
Pris: 231 kr.
Servera vinet med en temperatur på 18 till 20 grader till antipasti, lagrade hårdostar, smakrika rätter som grytor ex boeuf bourguignon, grillat nötkött eller vilt med krämiga tillbehör som ex potatisgratäng eller njut av vinet bara som det är.

taurasisnurror

Vinframställningen: 
Druvorna skördas manuellt. Musten får macerera med skalen i 30 dagar på ståltank. Vinet läggs sedan på stora ekfat i 24 månader och får ytterligare 12 mån på flaska innan det går till försäljning.

Producenten: 
Vingården ligger i området Irpinia och ägs av det unga syskonparet Francesco och Chiara som bestämt sig för att behålla och bevara familjeföretaget och dess traditioner och kultur.Jordbruksföretaget är från början ett vineri grundat 2006 av deras föräldrar. Förutom både rött och vitt vin tillverkar de ett destillat gjort på fikon och en likör baserad på AglianicodruvanVingården ligger 450 m ö h.Druvorna kommer främst från de 9 ha i Taurasi. Omkring vinodlingarna ligger 2 ha ekologisk odling av fikon.Taurasin gjord av druvan Aglianico är företagets flaggskepp.

Druvsorten Aglianico: 
Aglianico är en blå druva som i främst förekommer i södra Italien. Aglianico fått ökad uppmärksamhet sedan de syditalienska vinerna blivit allt mer uppskattade av konsumenter och ökat i kvalitet. Druvsorten ses som en av Syditaliens mest lovande. Den bedöms ha potential att skapa verkligt stora viner med stora lagringsmöjligheter.Aglianico sägs härstamma från den grekiska druvan Hellenic och skulle också ha tagits till denna del av Italien av grekerna runt år 600 före Kristus, innan romarna tog över. Druvan har stannat kvar i den del av södra Italien som den en gång kom till, i regionerna Kampanien ochApulien.Druvan ger tunga och kraftiga viner vars doft och smak har drag av mörka bär, tobak, kryddighet och rök.

Kampanien: 
Grekerna kom till Kampanien för 3000 år sedan och hade med sig ett stort antal druvsorter. I väster har vi Tyrenska havet som är en del av Medelhavet. Jordmånen består av vulkaniskt material samt lera, sand och är kalkrik. Inlandet är kallare och somrarna mindre varma än i övriga Syditalien. Vid kusten är vintrarna mildare än i inlandet.Taurasi är ett av de tre distrikten i Kampanien som har den högsta kvalitetsmärkningen , de andra två är Avellino, Greco di Tufo.